Carrer de Santa Llúcia, 16
962 01 76 49

El Museu Faller forma part del Museu Municipal d’Alzira-MUMA i està integrat en la Xarxa de Museus Fallers des del 2016. Esta organització té com a objectius la protecció, promoció i difusió del patrimoni cultural faller, i fa que els museus que formen part d’ella no siguen únicament un centre de conservació, sinó que puguen transmetre una activitat cultural que incentiva l’interés dels nostres ciutadans cap al patrimoni cultural festiu.

L’antiguitat de les Falles alzirenyes es remunta a l’any 1889, cosa que la fa una de les localitats amb més història i tradició fallera. Concretament, el nostre municipi planta un total de 70 monuments entre grans i infantils. Trenta-cinc comissions i un cens de més de 7000 falleres i fallers, celebren estes festes coordinades per la Junta Local Fallera.

L’evolució del festeig a Alzira ha adquirit tal protagonisme que va aconseguir la creació del Museu Faller en 1995. La seua rellevància, no sols en l’aspecte festiu, sinó també en l’esdevenir socio-cultural de la ciutat, propicià la declaració de Festa d’Interés Turístic Nacional en 2005 i el reconeixement de Bé d’Interés Cultural en 2015, el qual ha servit com a revulsiu per a que l’Ajuntament d’Alzira i la Junta Local Fallera confiaren en la gestió cultural i remodelació del Museu Faller al Museu Municipal d’Alzira-MUMA.

En este nou projecte museístic, adquireixen protagonisme la història, la cultura, la llengua i la tradició valenciana de les Falles, que emboliquen l’art, la música, la pólvora, la sàtira, l’enginy i la gastronomia, entre altres aspectes propis, el que implica donar rellevància a les diferents professions vinculades, com són els artistes fallers, els músics, els pirotècnics, els crítics, els indumentaristes o els perruquers, entre molts altres.

El Museu alberga un important conjunt documental, distribuït de la següent forma: etimologia i història de les festes josefines; informació relativa a les comissions falleres; procés de creació en què es destaca la labor d’artistes, tant locals com de poblacions veïnes, tals com: Julio Monterrubio, Bernat Estela, Germans Parra, Jordi Carrascosa, Carlos March, Juane Cortell o Robert Cogollos, entre altres. Fruit de les mans dels artífexs anteriorment citats, sorgís una mostra de ninots indultats premiats des de la dècada dels 80 fins a l’actualitat, i no alberga en els seus fons peces més antigues a causa de les contínues riuades que han assotat la nostra ciutat des d’antany, entre les quals destaquen la pantanà de 1982 i la riuada de 1987, les més demolidores. Seguint el recorregut de la visita, trobem una explicació de la importància dels llibrets, la música i la gastronomia, de la mateixa manera que l’evolució i la tipologia de la indumentària típica valenciana. Com a colofó del recorregut, entrem de ple en el contingut de la pirotècnia i dels actes que configuren la vertadera essència de la festa, del 16 al 19 de març, passant per la nit de la plantà, passacarrers, lliurament de premis, l’ofrena, concurs de pasdobles i culminant amb la part més significativa: la cremà.

El Museu Faller, junt amb el Museu Municipal d’Alzira-MUMA i la Casa d’Alós, els qui alberguen les col·leccions d’història local y fons etnològics respectivament, es troben ubicats en el Centre de la Vila, declarat BIC en l’any 2004. Estos tres espais, caracteritzats per la seua proximitat, es convertixen en un focus de conservació i divulgació del ric patrimoni cultural, artístic, festiu i turístic d’Alzira. A més, es recomanable visitar el Paratge de la Murta i la Casella i, com no, degustar algun dels plats típics entre la gran varietat d’arrossos o l’espardenyà.

Horaris

Hivern (Octubre – Juny)

Dimarts a divendres: 11’00 a 13’00 / dimecres de 17’00 a 20’00

Estiu (Juliol a setembre)

Dimarts a divendres: 11’00 a 13’00

Tarifes

Entrada gratuïta

Grups concertar visita.

Pots contactar amb el Museu Faller d’Alzira emplenant aquest formulari.

    Espai web sobre les falles de alzira: www.fallasalzira.com

    Página web oficial de la ciutat d’Alzira: www.alzira.es